Hoe werkt een crypto exchange?

Bitcoin, Ethereum, XRP, Chainlink, etc. Het zijn allemaal verschillende soorten cryptocurrencies. Deze cryptocurrencies kunnen verhandeld worden op zogeheten crypto exchanges. Het principe is niet anders dan bij normale beleggings exhanges. Voor de volledigheid, een exchange is gewoon een beurs/handelsplatform.

Het Orderboek

Bij een Crypto Exchange heb je per valuta te maken met een orderboek. Een orderboek is niets anders dan een een lijst met vraag en aanbod. Dit ziet er bij de Crypto Exchange Kraken zo uit voor Bitcoin/EURO:

Het orderboek bij Crypto Exchange Kraken voor Bitcoin/EURO.

Hier kunnen kopers en verkopers hun orders plaatsen. Aan beiden kanten zie je hier de zogeheten Limit Orders. Dit zijn orders die alleen worden uitgevoerd als de prijs van Bitcoin/EURO matcht met de prijs van de order in het orderboek. Links zie je orders met vraag naar bitcoin en rechts zie je orders met vraag naar euro’s (of te wel mensen die hun bitcoin te koop aanbieden).

Type Orders

Ik benadrukte ik bovenstaande alinea expres Limit Orders, omdat er veel meer soorten orders zijn. Ik limiteer me hier tot twee orders, de Limit Order en de Market Order. De Market Order zul je in bovenstaande lijst nooit zien voorkomen omdat de Market Order de eigenschap heeft om direct te worden uitgevoerd tegen de huidige marktprijs. Dus, stel dat jij voor € 500,- aan Bitcoin wilt kopen via een Market Order dan dan koop jij Bitcoin tegen de prijs uit de rechter kolom, namelijk € 10963,30. Maar let op! Deze € 500,- kan in dit voorbeeld niet volledig worden uitgevoerd tegen deze prijs, want je moet ook rekening houden met het volume! Deze is slechts 0.006 bitcoin, oftewel je koopt 0.006 bitcoin voor € 65,80. Dit is uiteraard niet genoeg om jouw gehele order van € 500,- te vervullen. De rest zal daarom dan ook worden gekocht tegen de eerstvolgende prijs daaronder, namelijk € 10963,40.

Wat ik met dit voorbeeld wil duidelijk maken is dat een Market Order net zo diep het orderboek afgaat tot jouw gehele order van € 500 euro aan bitcoin wordt uitgevoerd. Dit kan dus ook heel diep gaan bij een grote order.

Makers en Takers

Nu we weten wat Limit en Market Orders zijn kan ik gaan uitleggen wat Makers en Takers zijn. Deze twee zijn nauw verwant aan de Limit en Market order en bepalen ook de fees(kosten) die je aan de Crypto Exchange verschuldigd bent over het orderbedrag.

Makers zijn de personen die de Limit Orders in het orderboek plaatsen. Terwijl Takers de kopers of verkopers zijn die een Market Order uitvoeren en daarmee het orderboek leegtrekken.

Market Orders (de Takers) worden om die reden tegen een hogere fee uitgevoerd. Bij bijvoorbeeld de Crypto Exchange Kraken zijn de fees als volgt:

Welke order je kiest hangt af van wat jij op dat moment het belangrijkste vindt. Heeft het geen haast? Kies dan voor een Limit Order. Moet jouw order direct worden uitgevoerd? Dan kun je beter voor een Market Order kiezen. Maar onthoud, als Taker ben je altijd duurder uit. 😉

Vragen? Stel ze hieronder! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *