Je vraagt je af hoe sommigen een besturingssysteem binnen een ander besturingssysteem draaien, zoals Windows of Ubuntu? Dan ben je hier op de juiste plek!
Dit wordt gedaan met zogeheten virtual machines. Een virtual machine is een soort van ‘container’ binnen je eigen besturingssysteem waar een ander besturingssysteem naar keuze kan worden gedraaid. Er zijn verschillende redenen waarom je dit zou willen doen. Bedrijven doen het bijvoorbeeld omdat ze verouderde software hebben die alleen onder een oudere versie van Windows draait, maar het kan natuurlijk ook gewoon omdat je een ander besturingssysteem wilt uitproberen zonder dat dit gelijk je hoofdsysteem wordt. VirtualBox is software dat een virtual machine kan aanmaken. Een virtual machine als server noemen ze ook wel een VPS, wat staat voor Virtual Private Server. Deze kun je huren bij een hostingprovider voor een vast bedrag per maand.
Het aanmaken van een Virtual Machine met VirtualBox
Allereerst moet je natuurlijk VirtualBox installeren, een standaard installatie voldoet prima. VirtualBox kun je hier downloaden.
Nadat je dit gedaan hebt zul een venster zien dat er waarschijnlijk zo uit ziet, bij mij staan er echter al twee Virtual Machines:
Om een nieuwe Virtual Machine aan te kunnen maken klik je linksboven op de knop Nieuw, je krijgt nu een venster waar wordt gevraagd een naam voor je Virtual Machine in te vullen en op te geven wat voor systeem je gaat draaien. Wat voor systeem je hier opgeeft heeft GEEN invloed op wat je uiteindelijk wenst te draaien. Je kunt bijvoorbeeld zeggen dat je Ubuntu-64Bit draait, maar toch Windows Xp-32Bit er op installeren. Dit is puur voor je eigen bedoeld om het te kunnen onderscheiden, maar jij zelf bepaalt wat er uiteindelijk op geïnstalleerd wordt. Puur cosmetisch dus.
Nu je een naam gekozen hebt en de rest hebt ingevuld hebt, kun je op volgende klikken.
Een geheugengrootte kiezen
Elke Virtual Machine moet net als een echte computer een stukje RAM-geheugen hebben om te kunnen draaien. Je RAM-geheugen moet dus een stukje reserveren voor je Virtual Machine. In dit venster wordt gevraagd hoe groot dit stukje moet zijn. Standaard wordt aangegeven 512MB, maar dit hangt af van wat je erop gaat installeren. Windows vraagt veel meer dan een Linux Distro zoals bijvoorbeeld Ubuntu of CentOs. Zorg dus ook dat je voldoende RAM-geheugen ter beschikking hebt in je computer. Anders zal het in het geval van Windows waarschijnlijk een trage belevenis worden. Ga je voor een Linux Distro zoals Ubuntu, dan kun je principe af met 512MB, dit is wel gelijk het minimum volgens de specificaties. Met Windows adviseer ik minimaal 2GB, nog meer als je veel applicaties gaat installeren. Als je een keuze hebt gemaakt kun je op volgende klikken.
De hardeschijf installeren
Je kunt het bijna al raden. Net als een echte computer heeft een Virtual Machine ook een harde schijf nodig om het besturingssysteem op te kunnen installeren. Dit is natuurlijk geen echte harde schijf, maar net als met het RAM-geheugen een stukje van de ‘echte’ harde schijf. In het venster dat nu openstaat wordt gevraagd of je een virtuele harde schijf wilt toevoegen ja of nee, en of een bestaande te importeren. Kies hier voor ‘Maak nieuwe virtuele harde schijf nu aan‘, tenzij je al eerder met VirtualBox hebt gewerkt en er een wilt importeren, maar daar ga ik hier niet vanuit. Klik op volgende. Nu wordt je gevraagd een type harde schijf te kiezen. Dit heeft puur met de indeling van de harde schijf te maken en met compatibiliteit met andere Virtual Machine Software. Kies dan ook voor VDI, deze staat standaard aangevinkt. Klik op volgende. Er wordt nu gevraagd of je een Dynamisch gealloceerde hardeschijf wilt of een met vaste grootte. Het verschil is dat een Dynamisch gealloceerde harde schijf zich aanpast aan de behoefte met een maximum van wat jij instelt. Een vaste grootte staat vast, ook al gebruik je minder. Een Dynamisch gealloceerde harde schijf is over het algemeen iets trager. De keuze is aan jou. Zodra je een keuze hebt gemaakt kun je op volgende klikken. Als laatste wordt gevraagd hoe groot deze schijf moet zijn. Let hierbij op hoeveel ruimte het besturingssysteem in beslag neemt en houdt rekening met wat je erop wilt gaan doen. Klik nu op Aanmaken en je eerste Virtual Machine is ready! Alhoewel…
Het installeren van een besturingssysteem
Nu je een zogeheten ‘container’ hebt gemaakt wil je natuurlijk het besturingssysteem naar keuze installeren. In dit artikel ga ik ervan uit dat je een ISO bestand hiervan hebt. Om een ISO bestand als opstart middel te selecteren klik je met de rechter muisknop op de zojuist aangemaakte Virtual Machine en klik je op Instellingen, daarna krijg je een menu met nog meer opties. Klik hier op Opslag. Je zult waarschijnlijk nu het volgende zien, de naam van de virtual machine zal uiteraard verschillend zijn. Hier heet deze ‘naam-besturingssysteem‘:
Het kan wel zijn dat er bij jou bijvoorbeeld alleen een SATA controller staat en geen IDE controller. Dit heeft te maken met het besturingssysteem dat je gekozen hebt in het begin. Als je een IDE controller nodig hebt kun je dit via het 3é plusje onderaan het witte veld doen.
Vervolgens klik je op het ronde cd’tje waar Leeg achter staat en krijg je het volgende te zien:
Behalve de ubuntu-14.04.4-server-amd64.iso en myos.bin. Dit is van mij persoonlijk.
Hier klik je op het cd’tje rechtsboven en kies je voor ‘Kies een virtuele optische schijfbestand…‘. Er opent zich nu een venster waar je een .iso kunt selecteren. Zoals je ziet heb ik al eens eerder Ubuntu geïnstalleerd, maar stel ik wil Ubuntu voor het eerst installeren dan zou ik ubuntu-14.04.4-server-amd64.iso opzoeken en selecteren. En klaar is kees!
Nu kun je dit venster sluiten en je Virtual Machine aanklikken en vervolgens op de grote groene knop Starten klikken om de Virtual Machine op te starten. Hij start nu de .iso op die jij geselecteerd hebt en in het geval van een Ubuntu.iso wordt dus Ubuntu installatie opgestart. Het kan zijn dat je een paar meldingen krijgt. Lees deze rustig door en probeer te begrijpen wat er staat. Één daar van is dat je muis wordt afgevangen, deze melding krijg je wanneer je op het scherm klikt van je Virtual Machine, wat inhoudt dat jouw muis zich alleen nog binnen de virtual machine kan bewegen. Je moet dan met Right ctrl dit weer opheffen, zodat je ook op je host machine (het besturingssysteem waar jij VirtualBox draait) je muis kunt gebruiken.
Tenslotte
Het enigste wat rest is dus de installatie van het door jou gekozen besturingssysteem af te ronden! Het zou kunnen dat de .iso opnieuw wordt opgestart zodra jij je virtual machine opnieuw opstart. In dat geval zul je de iso moeten verwijderen op dezelfde manier als deze selecteerde, maar dan kies je niet ‘Kies een virtuele optische schijfbestand…’, maar ‘Schijf van virtueel station verwijderen’.
Ik hoop hiermee je een stukje wijzer te hebben kunnen maken over wat Virtual Machines zijn en hoe je deze aanmaakt binnen VirtualBox. Er zijn veel meer opties om aan te passen en in te stellen, kijk vooral zelf dus ook wat rond en probeer wat uit! Voor vragen kun je een reactie achter laten. Later!